چرا باید چای سبز بنوشیم؟
چای سبز اگرچه به مذاق چای خورهای حرفه ای چندان سازگار نیست اما اگر با خواص فراوان آن آشنا شوید، از گسترش روزافزون استقبال عمومی به این نوشیدنی پرطرفدار تعجب نکرده و نوشیدن روزانه یک تا دو فنجان چای سبز را در رژیم غذاییتان قرار میدهید. چای سبز از جوانهها و گلبرگهای تازه گیاه چای به دست میآید و در فرایند تولید آن اکسایش بسیار کمی صورت میگیرد.
این نوشیدنی فاقد کالری و سرشار از آنتیاکسیدان است و در مجموع یک نوشیدنی سالم به شمار میرود و توصیه میشود افراد مصرف آن را در رژیم غذایی خود قرار دهند. به گفته محققان مصرف این نوشیدنی بدون کالری بیضرر است و برای هیدراتاسیون و آبرسانی بدن نیز مفید است. البته چای سبز حاوی کافئین است؛ درنتیجه در نوشیدن آن درصورت ابتلا به بیخوابی و هنگام مصرف داروهایی که با کافئین تداخل دارد باید احتیاط کنید.
در ادامه این مقاله از مهرگیاه با ترکیبات موثر موجود در چای سبز و نوع عملکرد آن بر سلامت بدن آشنا میشوید.
ـ تانن:
تاثیرات آنتی اکسیدانی
تاثیرات ضد میکروبی
جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی، بدون تاثیر بر سلولهای سالم
ویتامین ث:
تاثیرات آنتی اکسیدانی
تقویت سیستم ایمنی بدن
محرک تولید سلولهای قرمز خون
تسهیل در جذب آهن
کاتچین:
آنتی اکسیدان قوی وضد التهابی
ضد حساسیت با مهار تولید هیستامین
کاهش استرس ناشی از مسمومیت با سرب
تئانین:
تسکیندهنده، آرامشبخش
کاهش فشار جسمی و روحی
تقویت ریتم آلفا در مغز
اثرات اصلی آن بر بدن عبارتند از:
کاهش استرس
کمک به کاهش وزن با اکسیداسیون چربی و تبدیل آن به کالری
تنظیم گلوکز بعد از غذا، کاهش قله انسولین و جلوگیری از ابتلا به دیابت
محافظت از بدن در برابر بیماریهای قلبی و عروقی
تنظیم فشار خون
پیشگیری از سرطان
محافظت در برابر زخم معده
کاهش میزان کلسترول بد
محافظت در مقابل بیماریهای عصبی همچون الزایمر و پارکینسون (حفاظت، مرمت و
بازسازی سلولهای عصبی)
محافظت در برابر بیماریهای چشم
حفاظت در مقابل پوسیدگی دندان
کاهش خطر ابتلا به افسردگی
محافظت در برابر عفونتهای باکتریایی و ویروسی
کاهش پیری وچین و چروک پوست

چربیها و چای سبز
چای سبز از بین برنده فوقالعاده چربیهای اضافی کل بدن است. این نوشیدنی به خاطر وجود ترکیبی به نام EGCG ، سرعت سوخت چربی در بدن را افزایش میدهد. پژوهشها نشان میدهد نوشیدن روزانه سه فنجان چای سبز میتواند تا ۷۰ کالری انرژی ناشی از سوخت چربیها ایجاد کند.
این گیاه همچنین چربیهای اضافی شکم را از بین میبرد. طی نتایج حاصله از تحقیقات محققان دانشگاه توفتز، EGCG در چای سبز مانند دیگر کاتچینها، ژنهای سوخت چربی را در شکم فعال میکند و سرعت کاهش وزن را تا 77 درصد افزایش میدهد.
فواید چای سبز برای جلوگیری از دیابت
معمولا با افزایش سن، قندخون هم کم کم بالا میرود، خصوصا اگر به رژیم غذایی خود توجه کافی نداشته باشیم، وزن به مرور زمان بالا رفته و به دنبال آن احتمال بروز دیابت نوع دو هم افزایش مییابد.
مصرف روزانه پنج فنجان چای سبز میتواند از بروز دیابت جلوگیری کند. چای سبز قادر است از عوارض ناشی از دیابت همچون آب مروارید و بیماریهای کلیوی به طرز معجزهآسایی جلوگیری کند.
درمان و بهبود سرطان با چای سبز
مصرف این نوشیدنی در درمان سرطان ریه مفید است. طی نتایج تحقیقات منتشره در نشریه پیشگیری از سرطان در سال 2010 ، EGCG موجود در چای سبز به عنوان متوقف کننده رشد سلولهای سرطان ریه معرفی شد.
همچنین ممکن است از بروز سرطان کلورکتال یا روده نیز پیشگیری کند.
مطالعه جدید نشان میدهد، ترکیبات آنتیاکسیدانی چای سبز ممکن است رشد و پیشرفت سرطان پروستات را کاهش دهد.
سلامت قلب از فواید چای سبز
طبق یافتههای محققان، میزان آنتیاکسیدانهای فلاونوئیدها در چای سبز در مقایسه با چای سیاه بیشتر است. به گفته پژوهشگران عصاره چای سبز التهاب را کاهش میدهد و عملکرد سلولها را در رگهای خونی و قلب بهبود میبخشد.
فواید چای سبز برای مغز
چای سبز فعالیت سلولهای مغز به ویژه بخشهای مربوط به حافظه را تقویت و تحریک می کند. از طرفی چای سبز باعث کاهش میزان استیل کولین در سلولهای مغز میشود. با این عمل مانع از تخریب سلولهای مغز و بروز بیماری آلزایمر میشود.
چای و سن
چای سبز را به عنوان داروی ضدپیری (Anti – Aging) میشناسند. دلیل اصلی آن وجود میزان قابل توجهی آنتیاکسیدان در چای سبز به ویژه آنتیاکسیدانهای موثر در حفظ شادابی و جوانی است. آنتی اکسیدانها یکی از شاخصترین عوامل برای حفظ سلامتی و شادابی سلولهای بدناند که باعث به تعویق انداختن شروع روند پیری سلولها هستند.
نوشیدن دم کرده این گیاه از رسیدن هر نوع آسیب به پوست نیز پیشگیری میکند. آنتی اکسیدانهای موجود در چای سبز سلولهای پوست را درمقابل آسیبها به ویژه رادیکالهای آزاد که یکی ازعوامل ایجاد سرطان و افتادگی و آسیب به پوستاند، محافظت میکند.